Ga naar de inhoud

Wethouder De Jong op werkbezoek bij locatie Arcadia

07-02-2023

Donderdag 26 januari bracht wethouder Dorrit de Jong een werkbezoek aan Arcadia in Zwolle (Dieze-Oost). Naast een rondleiding ging zij in gesprek met bewoners, medewerkers en bestuur. Ze kreeg zo een beeld van hoe het is om te wonen en te leven in Arcadia. Waar het volgens bewoners fijn is, maar waar ook zorgen zijn.

Een fijne groep
Na de rondleiding volgde een gesprek met een groep bewoners aan de koffietafel. Daar was ruimte voor ieders verhaal. Op de vraag hoe lang iedereen hier al woont, komen al snel de verhalen: “Ik woon hier al 17 jaar. Ik woon hier met veel plezier, het is hier een fijne groep.” Niet iedereen woont hier zo lang. “Ik woon hier nu 4 maanden, ik moest heel erg wennen aan alles hier.” Dat het een gezellige boel is op Arcadia blijkt wel aan de anekdotes die op tafel komen. “In de zomer gaan we graag naar buiten. Commentaar geven op het verkeer. Vooral toen hier aan de weg gewerkt werd, toen was er van alles te zien.”

Ook de bewonerscommissie is aanwezig. Op de vraag van de wethouder waar zij bij betrokken worden: “Bij van alles wat er speelt. Zo is er vorig jaar veel aandacht geweest voor de verbouwing hier. Dat had veel impact op de bewoners. We zijn geen 30 meer.” Aan tafel klinken instemmende geluiden. Die verbouwing heeft de gemoederen flink beziggehouden. Het is fijn dat het achter de rug is.

Vrijwilligers
Thea Beun is een van de service-coördinatoren op locatie Arcadia. “Ik heb een hele mooie functie en het is mooi dat we dit hebben op een locatie zoals Arcadia. Soms verwachten bewoners wel meer van mij. Mensen wonen hier zelfstandig. Is je televisie of telefoon kapot? Dan wil ik je best op weg helpen om het nummer van KPN op te zoeken, maar ik kan het verder niet oplossen.” Dat er behoefte is naar mensen die omkijken naar deze bewoners benadrukt Thea ook bij de wethouder. “Er is veel behoefte aan vrijwilligers. Mensen die ondersteunen bij activiteiten, gezelschap bieden, die iets leuks gaan doen. Dat is echt van groot belang.”

Zorgen
De Jong wil graag weten wat er volgens bewoners beter kan. In eerste instantie kan niemand iets bedenken. “Het wonen is hier heel goed.” en “Alles is hier prima” “De mensen van de zorg zijn hier fantastisch”. Maar bij wat doorvragen blijken er toch zorgen te zijn. “We zien dat steeds meer bewoners van Arcadia zorg nodig hebben. Daar zijn niet genoeg zorgmedewerkers voor. Er zijn hier 160 woningen. Als heel veel mensen ‘s morgens zorg nodig hebben, dat kan natuurlijk niet. Dat snappen wij ook wel. En ‘s avonds weer hetzelfde.” Wat zou de oplossing kunnen zijn? Dat antwoord is er niet. Maar succesverhalen zijn er ook. Een van de bewoners vertelt: “Ik draag steunkousen. Die kan ik niet zelf aantrekken en heb ik de hulp van de zorgmedewerkers nodig. Ik moet dan altijd wachten tot zij komen voordat ik op pad kan. Nu heb ik een handig apparaatje waarmee ik de steunkousen zelf aankrijg! Ik kan ‘s morgens zelf bepalen wanneer ik ze aan doe, dat is geweldig. Ze uitdoen lukt niet, dus daar heb ik ‘s avonds wel hulp bij nodig. Maar voor de ochtend is het een hele winst!”

Vuilnis
Bewoners hebben nog wel wat aan te merken op het nieuwe vuilnisbeleid van de gemeente. Het feit dat er bij Arcadia geen container is voor incontinentiemateriaal is niet te begrijpen. Driezorg heeft daar inmiddels gesprekken over gevoerd, weet een medewerker te vertellen. Er komt binnenkort verandering in.

Na het gesprek met bewoners volgde een gesprek met medewerkers en het bestuur van Driezorg. Over nieuwe ontwikkelingen die helpen bij zorg en ondersteuning voor mensen die zelfstandig wonen, zoals beeldbellen. Ook werd gesproken over het belang van gezond en vitaal zijn. Hoe blijven we mensen ondersteunen om in beweging te blijven en te ondernemen? De wethouder kijkt positief terug op haar bezoek aan Arcadia

Over locatie Arcadia
160 Driezorgwoningen met services bij elkaar. Dat is locatie Arcadia in de wijk Dieze-Oost. In 2022 werd het 50-jarig bestaan gevierd. Recent is de locatie vernieuwd en verduurzaamd. Wonen in Arcadia is zelfstandig wonen, maar met de veiligheid van alarmering en de mogelijkheid tot ontmoeting en gezelligheid in de Soos. De locatie is ideaal voor zorg en ondersteuning in eigen huis. De wijkverpleegkundigen en zorgmedewerkers van Driezorg zijn in de buurt. De locatie ligt dicht bij de binnenstad. Direct naast Arcadia bevindt zich dienstencentrum De Terp van WijZ.